0

Z Azure Classic mode do Resource Manager

Microsoft na konci minulého měsíce uvolnil zajímavé video v rámci, kterého je poskytnuto řešení migrace mezi Azure Classic Mode a Azure Resource manager, který vým přináší spousty nových funkcí.

Jedna z funkcí, která mi strašně chyběla v AZURE Classic Mode je tagování zdrojů. Možná se ptáte proč zrovna toto, ale pokud budete chtít řešit billing na nějaké lepší úrovni, nebo napojení na PowerBI, je to velmi užitečný nástroj k vyčíslení ceny každého virtuálního serveru a to včetně síťových karet, endpointů, vpnek, atd… a nemusíte vše velmi složitě a náročně rozkládat z původních billovacích dat, jelikož třeba výpočetní výkon je zde počítán vždy na compute hours, která však neodpovídá počtu jader serverů (vždy je cena rozkládána a tak je nutno si cenu převádět podle dokumetace, kterou musíte mít vedenu vedle AZURE portálu).

Další zajímavou funkcí je spojení jednotlivých zdrojů do skupin a pohlížet na tyto skupiny globálním pohledem, sledovat jejich zatížení, vytvářet z nich template, které je pak možno plnohodnotně nasazovat jako ucelená vlastní prostředí.

Jedna z dalších zajímavých věcí, které nyní nemusíte řešit pomocí Run Booků je možnost vytváření závislostí a vazeb mezi operačními systémy a definovat pořadí ve spouštění. Toto pořadí je velmi důležité například při spouštění Sharepoint Farem, testovacích Exchange organizací, Skype For business serverů, ale i u vašich vlastních aplikací, kdy potřebujete, aby SQL nastarovatl dříve, nežli aplikační server nebo Front End.

Resource Manager je velký pokrok, který dává možnost správcům řešit i Role Based Access Management a přidělovat vůči danému zdroji v AZURe různá oprávnění a oddělit tak jednotlivé servisní role vaší organizace na Level1, Level2, Level3, atd..

Přikládám odkaz na video a věřím, že vám pomůže s přechodem 🙂

daniel.hejda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *