0

ATOM/OMS jak můžete využít tuto platformu část 5

Sondy, papuchy a další nástroje pro dohled prostředí zná dneska snad každý. Sonda disponuje vlastním managementem běžícím na HTTP nebo když je lepší tak na HTTPS. Dneska se tedy zaměříme na sledování fyzického prostředí a na dohled z internetu pomocí ATOMu.

Určitě znáte situaci, kdy sledujete všechny servery z vnitřní sítě a na IT jsou všichni naprosto v pohodě, protože vše je na monitoringu zelené, ranní káva doprovází pohodičku v patře -1, případně začíná čtení emailů a v tu chvíli zvoní telefon, že se nikdo nemůže přihlásit a nebo přistoupit na webové stránky z internetu, o to spíš když vám nefunguje třeba e-shop, který v danou dobu dělá obrat 1 000 000Kč za hodinu. IT začne okamžitě plašit a první co udělá kontroluje monitoring, zda nedošlo k nějakému DoS nebo DDoS nebo zda nespadla nějaká služba, otevře SIEM, otevře SCOM/Zabbix/Nagion, další se jde podívat na server zda běží, případně se ještě testuje ping a další.

Já to řeším jinak, mám nastavenou sondu, která běží na Azure a služba ATOM mi vždy řekne, zda se něco takového neděje, upozorní mě na vzrůstající zatížení a na pomalejší načítání internetové stránky. Ve chvíli, kdy někdo (pokud k tomu vůbec dojde) zavolá na IT, tak je uživatel obeznámen s tím, že o problému víme, pracujeme na něm a díky detekci o pár minut dříve než uživatel, jsme jej vyřešili ve chvíli kdy zákazník volal. To je poměrně slušné score pro IT a rozhodně zvedne povědomí o IT, protože IT vědělo o problému mnohem dříve než uživatelé, případně management a při narůstajícím výkonu se začal řešit daný problém.

Ve své praxi jsem se setkal se zákazníky, kteří začali řešit vždy problém až když došlo k zastavení serveru nebo jen služby. Server vypadal, že problém nemá, ale uživatelé nebyly spokojeni a firma tak přišla o ne zrovna málo peněz, které by bývali pokryly náklady na roční provoz služby ATOM v celé infrastruktuře.

Případy užití

Každý zákazník má dnes nějaké internetové stránky nebo webové aplikace, pokud by se jednalo o e-shop pak jsou tyto stránky jeho primárním zdrojem financí a je potřeba tyto stránky sledovat. Služba ATOM umí provádět detekce a pravidelná měření, tak aby zákazník a team ATOM viděl zda nedochází k neobvyklému zatížení těchto stránek a zda jsou požadavky odbavovány včasně a jak dlouho trvá načtení úvodní stránky. Abychom mohli zajistit i bezpečnost, pak sledujeme detailním způsobem jak se webový server vypořádal s daným požadavkem od uživatele a jaká byla návratová hodnota, čímž je team ATOM schopen zjistit zda není nějaká stránka porušena, zda neobsahuje chybu a zda byla zákazníkovi vrácena správná odpověď od webového serveru.

clip_image002

clip_image004

clip_image006

Zákazníci mají často svá vlastní datová centra nebo své serverovny, a proto služba ATOM disponuje monitoringem i fyzického prostředí, kdy ATOM sleduje stav, v jakém se vaše prostředí nachází s ohledem na teploty a vlhkosti daných serveroven. Zákazník má tak možnost umístit čidlo kam uzná za vhodné a ATOM pro něj následně připraví data a náhled v přehledném grafu, tak aby byl schopen reagovat velmi rychle na vzniklou situaci.

clip_image008

clip_image010

Pokud byste projevili zájem o to poznat službu ATOM více do hloubky dejte mi vědět na hejda@kpcs.cz nebo si rovnou vezměte free účet na https://atom.ms , který můžete na 5 serverech používat neomezeně dlouho (neomezeně myslím než Microsoft upraví licenční politiku)

daniel.hejda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *