0

„Deep Dive“ :) Troubleshoting Windows Performance

Dneska se mi povedlo náhodou narazit na další povedený nástroj společnosti Microsoft, po všech těch assistentech pro deploymenty a kontroly security přichází Windows Performace Analyzer. Jistě všichni znáte Performance Analyzing Tool, který je schopen dělat analýzu z eventlogu a poté vygenerovat report do PDF. Tak tento nástroj zašel ještě o kousek dál a jak mám rád ty nové inovativní nástroje tak s Windows 10 je schopen dělat perfektní Performance analýzy a dle mého to bude stejné v rámci Windows Serveru (to budu muset někde vyzkoušet).

 

A co to vlastně umí? No myslím že asi všechno, jen je poněkud komplikovanější umět číst v datech a sledovat jednotlivé procesy jejich zatížení a dopad do performance. Neměl jsem čas důkladně zkoumat všechny možnosti, ale našel jsem velmi povedenou přednášku z TechEdu od PFE Milada Aslanera a sr.PFE Yonga Rhee. Přednáška má velmi zvučný název a to Windows Performance Deep Dive Troubleshoting 🙂 (trošku nechápu proč je dneska vše na levelu 400 Deep Dive, ale to je asi můj osobní názor)

 

Odkaz zde: https://www.youtube.com/watch?v=EW9RRxwl3uw

 

No a každopádně k tomu velmi povedenému nástroji. Na začátku je nutné stejně jako u PAL sebrat data pomocí Performance Monitoru, nicméně tento nástroj (WAP) na to má vlastní součást, která se jmenuje Windows Performance Recorder, který provede zajištění a sejmutí dat při trackování zatížení a simulaci problému nebo vzniklé situace.

WAP1

Hodně povedenou částí je možnost výběru Scénáře pro řešení Performance. Určitě si pamatujete jak bylo strašně složité sledovat co se vám vlastně děje na serveru / stanici, když po Microsoft Update nabíhá, nebo zůstane po update viset a vy ho musíte restartovat „na tvrdo“, popřípadě se vám dlouho přihlašuje uživatel (pokud je PC v doméně tak udělejte nejprve gpresult /h gpo.html, pač to bude na 90% ten problém a opravte si cílení GPO).

 

No a jakmile si nastavíte profil snímání, tak už vám stačí jen spustit Start a sebrat požadovaná data, která vám dají relevantní informace. Pro ukončení sběru stisknete Save a uložíte výstupní ETL (pozor pamatujte na potřeby místa na disku).

 

Tak a teď přichází ten zázrak a to spuštění vlastní analýzy pomocí komponenty Windows Performance Analyzer a pak už je vše jen na vaší fantazii a zkušenostech z pohledu troubleshotingu procesů a služeb.

WAP2

Další nepostradatelnou výhodou je možnost Zoom jednoho grafu a reflektování do ostatních grafů v rámci analýzy 🙂 jen jsem zatím nenašel nějakou možnost, jak výstupní report exportovat třeba do PDF, aby bylo možno analýzu předat zákazníkovi a nedělat jen Screen Shoty 🙁

WAP3

Tak určitě vyzkoušejte a klidně pište jak se vám tento nástroj líbí 🙂 a popřípadě další postřehy

 

Instalace ke stažení zde: https://developer.microsoft.com/en-us/windows/hardware/windows-assessment-deployment-kit

A ještě přidám jeden zajímavý odkaz na analýzu webových stránek a jejich výkonu v prohlížeči: https://blogs.windows.com/msedgedev/2016/05/11/top-down-analysis-wpt/

 

Have a nice day

Daniel Hejda

daniel.hejda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *